Yle uutisoi muutama päivä sitten Loldiers of Odin ryhmän saaneen sakkoja niskoittelusta poliisia vastaan. Poliisi osoitti toiminnallaan jälleen sen, että se haluaa selkeästi asettua fasismin ja rasismin puolelle sen sijaan, että se puolustaisi ihmisoikeuksia, kuten sen tehtäviin kuuluu.

Haastattelin aiheeseen blogin ihmisoikeusasiantuntija, avoimessa yliopistossa 2 oikeustieteen kurssia suorittanutta Jarkkoa.

- Sananvapaus on jokaisen ihmisen perusoikeus. Tähän oikeuteen kuuluu muun muassa vapaus häiritä laillisia mielenilmauksia.

Poliisin perustelujen mukaan kyseessä oli yleisen turvallisuuden ylläpitäminen, mutta tämä perustelu ontuu pahasti. Pitäisihän poliisinkin jo tässä vaiheessa ymmärtää, että toisten sananvapauksien polkeminen, paikkojen rikkominen, yleinen epäjärjestyksen aiheuttaminen ja lopulta uhriutuminen ovat keskeinen osa vasemmistolaista vaikuttamista.

- Kuten Li Andersson muinoin sanoi, vasemmistolainen väkivalta on erilaista kuin oikeistolainen väkivalta. Jos heität pullolla fasistia päähän, et oikeastaan heitä pullolla ihmistä, vaan sortavaa ideologiaa. Tämä pitäisi aina ottaa huomioon, kun arvioidaan näitä näennäisiä rikoksia.

Jarkko näkee poliisin toiminnassa selkeitä yhtymäkohtia itsenäisyyspäivän tapahtumiin. Tällöin poliisi perustuslain vastaisesti esti anarkistijoukkoa tuomasta esille mielipidettään.

- Jos vasemmistoanarkisteilta viedään mahdollisuus käyttää väkivaltaa, ei heillä ole enää mahdollisuuksia päästä mukaan parlamentaariseen prosessiin. Mielestäni tämä on huolestuttava kehitys, joka pitäisi mahdollisimman nopeasti pysäyttää.